Kontorshotell eller coworking?
Vad är egentligen skillnaden mellan 2000-talets två trendigaste kontorsbegrepp?
Vad är egentligen skillnaden mellan 2000-talets två trendigaste kontorsbegrepp?
Vår spaning
Kontorshotell och coworking är något som expanderat och blivit stort de senaste decennierna. Vad är egentligen skillnaden mellan kontorshotell och coworking? Vi ska försöka reda ut begreppen här nedan.
Var kommer koncepten ifrån?
Det var i mitten av 90-talet som de första kontorshotellen dök upp i Berlin. Själva begreppet coworking myntades 1999 av den amerikanska författaren, föreläsaren och speldesignern Bernard DeKoven. På den tiden använde han uttrycket coworking som ett sätt att arbeta, i stället för en plats att arbeta. Hans vision var att olika företag skulle kunna arbeta tillsammans, skapa samarbeten och dela idéer med varandra.
Skillnaden
Coworking är en arbetsplats som delas av flera olika företag där man har möjlighet att nätverka med varandra. Det finns ofta gemensamma loungeytor som inbjuder till samtal och informella möten. Flera verksamheter erbjuder även event, frukostmingel eller kanske en gemensam After Work för sina hyresgäster.
På kontorshotell har man oftast egna arbetsplatser eller kontorsrum och miljön är mer avskärmad. Kontorshotell passar de företag eller individer som vill sitta mer ostört. Här sker vanligtvis kontakt med andra företag vid kaffemaskinen. Kortfattat är det den sociala delen som särskiljer coworking och kontorshotell.
Framtida kontoret
Varför växer trenden?
Pandemin har för alltid förändrat hur vi arbetar. Kontor och arbetssätt är mer än någonsin strategiskt viktiga frågor där det nya arbetslivet ställer helt nya krav på både ledarskap, teknik, arbetsmiljö och hälsa men även anpassade lokaler för att skapa den bästa medarbetarupplevelsen.
Kontorsmarknaden genomgår ett paradigmskifte där många av de stora aktörerna vill sätta människan i centrum i stället för att se fastigheten som en finansiell transaktion. Företag rör sig alltmer ifrån det typiska, traditionella kontoret till att erbjuda en flexibilitet där anställda kombinerar distansarbete med några dagar på kontoret. Teknikens utveckling har starkt bidragit till den snabba förändringstakten där en telefon och dator gör det möjligt att arbeta varifrån man vill.
Idag jobbar cirka 60% av Sveriges arbetskraft på kontor och dessa kontor är en potentiell arena för att främja hållbart arbetsliv, livsstil och hälsa. Digitaliseringen gör att vi kan arbeta oavsett tid och rum och arbetet utförs ofta i gränsöverskridande samarbetsprojekt och nätverk, vilket kan leda till att gränserna mellan arbete och privatliv har suddats ut. Detta påverkar kontorens utformning där aktivitetsbaserade flexkontor uppmuntrar digitalt kontorsarbete, även kallat New Ways of Working. Denna typ av kontor och arbetssätt påstås främja miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, eftersom det optimerar användningen av kontorslokaler.
Hur ser framtiden ut?
Framtidens kontor skall i allt större utsträckning fungera som en hybridform mellan kontor, arbete och social mötesplats där medarbetare träffas för umgänge och kreativitet.
Framöver kommer många anställda att ställa fler krav på vad de kan få ut av kontorsmiljön. Bättre teknik för att möjliggöra distansarbete blir viktigt men också behovet av nya mötesplatser när man väl träffas fysiskt. Att kontoren ska ge möjlighet till tyst och fokuserat arbete är lika självklart som att det ska skapa möjlighet till interaktion och tankeutbyte. Att även kunna erbjuda möjlighet till olika aktiviteter så som träning, nätverkande, kulturbyggande och att underlätta livspusslet kommer att värderas högre än tidigare.
Företag kommer i allt större utsträckning att behöva anpassa arbetsplatsen efter medarbetarens behov.
Såhär funkar det hos oss på
I Fabrikens anläggningar erbjuder vi en stor variation av kontorslösningar. Från privata ’’Town house’’ med egen uteplats till kontorsrum anpassade för några få upp till 50 personer, coworkingytor, flexplatser och virtuella adresser.
Samtliga ytor är nyrenoverade och mycket representativa. Oavsett om du är anställd, frilansare eller driver ett tillväxtföretag kan vi hitta en passande lösning för dina behov.
Vi erbjuder bemannad reception, hanterar din post och dina bud, hjälper dig med utskrifter och fixar luncher eller fika till ditt möte.
Vårt team ser till att skapa en inbjudande atmosfär där du och dina kollegor känner er som hemma varje dag.
Det finns gott om mötes- och samtalsrum och för dig som är i behov av större representationsytor, studios för digitala sändningar eller en lokal för din företagspresentation bistår vi även med det till en rabatterad kostnad.
Med en gedigen erfarenhet från eventindustrin kan vi även hjälpa dig med hela ditt genomförande. Från moderatorer, rekvisita och dekor till ljud, ljus och underhållning.
Vad ingår i våra
All service ingår i priset för Fabrikens medlemskap.
Våra receptioner är bemannade och vi erbjuder all tänkbar service. Vi tar emot dina besök, bjuder på kaffe och tilltugg, hanterar din post och dina bud och behöver du hjälp med utskrifter eller att scanna ett dokument löser vi självklart det.
Har du barn eller hund med dig till jobbet så finns lekhöra för de små och vatteskål för din fyrbenta vän.
För dig som älskar träning eller springer till jobbet finns duschar och omklädningsrum och några av våra anläggningar har cykelgarage där du kan låsa in din klenod. Kör du bil kan vi även ordna en garageplats.
För dig som vill nätverka anordnas föreläsningar, mingel och gruppträning med regelbundenhet.
I våra lokaler finns gott om fullt utrustade mötes- och samtalsrum. Är du i behov av representationsytor, studios för digitala sändningar eller en lokal för din företagspresentation bistår vi även med det till en rabatterad kostnad.
Och bäst av allt, om saknar du någonting så finns hela vårt team på några stegs avstånd för att hjälpa dig!
Kom gärna förbi på en kaffe så berättar vi mer!